Nem dobják meg hirtelen a vércukorszintet, így nem növelik az étvágyat.


A glikémiás index azt mutatja, hogy az egyes szénhidráttartalmú ételek hogyan befolyásolják a vércukorszintet. A rangsorolás összehasonlítás alapján történik, melyben a táplálékokat általában a glükózzal vetik össze.

Ennek megfelelően a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek hirtelen megdobják a vércukrot, mely nem sokkal később visszaesik, így újra visszatér az éhség. Ezzel szemben az alacsony szám azt jelenti, hogy az étel lassan szívódik majd fel, nem okoz nagy kilengéseket, tehát étvágycsökkentő hatású. Alacsony glikémiás indexről 55 alatti érték esetén van szó, míg 55-69 között közepes, 70 felett pedig magas.

A hús és a zsírok esetében a glikémiás index nem értelmezhető, mert ezekben nincsen szénhidrát, így ezek nem tartoznak az alacsony értékek közé. A többi táplálék esetében a GI ellenőrzése segíthet abban, hogy a közepes és alacsony kategóriába tartozó dolgok között válogatva éhezés nélkül fogy, hosszan elnyújtva a jóllakottság érzését. Ha mégis egy magas értékkel rendelkező ételt választasz, amellé is érdemes alacsony glikémiás indexű másikat enni, ugyanis ez lassítja kissé a felszívódását. Válogass a diétádhoz a következőekhez hasonlóan alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrásokat.

A gyümölcsök közül a legmagasabb a banánnak és a mangónak a glikémiás indexe, ám még ezek is alacsonynak számítanak 52-vel és 51-gyel.

A zöldségek túlnyomó többsége alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, kivéve a magas keményítőtartalmúakat, például a burgonyát. A tökféléknek és a keresztesvirágúaknak mindnek alacsony.

A legtöbb gyökérzöldség, így a cékla és a fehérrépa a közepes kategóriába tartozik, ám a sárgarépa és a bébirépa glikémiás indexe csak 47.

Ha tésztafélét keresel, akkor jó választás lehet a hajdinalisztből készült japán tészta, a szoba, amely mártásokhoz és levesekhez is jól illik, és csak 37 a GI-je.

A hüvelyeseknek kimondottan alacsony a GI-jük. A vörösbab 29, a fehér 31, a fekete 20, a mungóbab 31, míg a csicseri- és sárgaborsó 31, a zöldborsó 48, a lencse pedig 26.

A búzakorpa 41-es, a zabkorpa 55-ös glikémiás indexszel rendelkezik.

A barna rizs még éppen csak belefér az alacsony glikémiás indexű kategóriába 55-ös értékkel. Ettől csak kicsit tér el a basmati rizs 58-cal és a vadrizs 57-tel.

A búzából készülő, ezért búzatöretnek is nevezett, a rizs helyettesítésére kiválóan alkalmas bulgur GI-je 48.

Nagyon érdemes rozslisztet beszerezni a diétához, hiszen csak 34-es glikémiás indexe van, míg ugyanez az érték egy rozskenyér esetében nagyjából 50.

Az árpából készült teljes kiőrlésű liszt, pehely, dara vagy az árpagyöngy mind 43-as GI-vel rendelkeznek.