A kamilla az egyik legnépszerűbb gyógynövény hazánkban. Már a nagyszüleink is nagyon gyakran nyúltak ehhez a gyógynövényhez, ha valamilyen egészségi problémával küzdöttek. Valóban ennyire sok betegséget orvosolhatunk a segítségével? 

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy igen. Ez a gyógynövény olyan sokoldalú, olyan sokféle testi és lelki panasz miatt fordulhatunk hozzá, hogy nagyon kevés gyógynövény képes ennyire sokféle betegséget gyógyítani és megelőzni. Mutatunk is most ezek közül néhányat.

A kamilla olyan jellemzőkkel is rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az alvás minőségének javításában. Apigenin nevű vegyületet tartalmaz, amely egy antioxidáns és arra ingerli az agy receptorait, hogy álmosak legyünk, azaz alvásra ösztönzi a szervezetet.

A kamillatea rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet is. Gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig jelentősen mérsékli a sejtek károsodásának kockázati tényezőit.

A jó emésztés elengedhetetlen az optimális egészség és az általános jóllét fenntartásához. A kamilla elősegíti az emésztőrendszer egészségét, illetve csökkenti a gyomor- és bélrendszeri betegségek kockázatait. A kamillatea nyugtató hatással van a bélrendszerre.

A kamillateában olyan antioxidáns vegyületek is találhatók, amelyek segítenek kivédeni a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Minél magasabb az antioxidánsok jelenléte a szervezetben, annál kisebb az esélye a rákos betegségek kialakulásának.

A kamilla flavonoidokban és antioxidánsokban bővelkedik, ezek a vegyületek pedig aktívan hozzájárulnak a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenéséhez. A kamillatea nemcsak a szívbetegségek kockázatait csökkenti, de még javítja is a szív egészségét.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a kamilla segít egyes baktériumok elpusztításában, és ez javítja a szervezet természetes mechanizmusait is.

A kamillatea fájdalomcsillapító és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik, így nagyon hatékony lehet abban az esetben is, ha rendszeresen küzdünk izomgörcsökkel.

A kamillában olyan vegyületek is jelen vannak, amelyek nyugtató hatással bírnak, ily módon a kamilla az egyik olyan gyógynövény, amely rendkívül hatékony a stressz kezelésében és a szorongás oldásában.

A kamillatea a különféle bőrbetegségek gyógyításában is verhetetlen. Elsősorban azon bőrbetegségek esetén hatékony, amelyek valamilyen gyulladás miatt jönnek létre. Ilyen például az ekcéma.

A kamillából nagyon jó szirup is készíthető, de csak azok olvassák tovább a cikket, akik nem óvakodnak néha egy-két korty alkoholt inni, ugyanis most egy alkoholt tartalmazó recept következik.

Kamillaszirup hozzávalói:

• 1 nagyobb marék kamillavirágzat,
• egy befőttesüveg,
• méz,
• fahéjrúd,
• szegfűszeg,
• szerecsendió,
• biocitrom,
• alkohol (tetszőleges, de csak éppen egy-két kortynyi).

Elkészítése:

Először is készítsünk a kamillából egy jó erős teát. A mennyisége ne legyen több, mint 1 dl. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni és szűrjük le. Alaposan keverjük el a mézzel, majd jöhet a következő lépés. A biocitromot karikázzuk fel. Helyezzünk el egy citromkarikát az üveg alján, majd tegyünk rá egy-egy csipetet a fűszerekből, erre jöhet a kamillás-mézes keverék. Ismételjük addig a folyamatot, míg el nem fogynak az alapanyagok. Végezetül öntsük az üvegbe az alkoholt is. Tároljuk hűtőben. Megelőzésképpen egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk belőle naponta. Betegség esetén – ha nem szedünk gyógyszert – emelhetjük is kicsit a napi adagot.