A szent bazsalikom az egyik legjobb gyógynövény, hiszen sok szempontból is javíthatja az egészségünket. Nemcsak a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentésében lehet a támaszunk, de a fertőzésektől is megóvhat bennünket, illetve nagyon hatékony lehet az ízületi fájdalom kivédésében, és még a gyomrunkat is védelmezheti ez a csodálatos gyógynövény.


A szent bazsalikomot szinte mindenki fogyaszthatja, azonban itt is, mint minden gyógynövénynél, vannak kivételek. Tartózkodjanak a gyógynövénytől az állapotos hölgyek, azok, akiknek alacsony a vércukorszintjük és azok is, akik vérhígítót szednek.

A szent bazsalikom olyan savakat tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak a szervezet stresszválaszának javításában. Nemcsak a stressz leküzdésében lehet a gyógynövény a segítségünkre, hanem az egészségünk megőrzésében is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is.

A gyógynövénnyel kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy remek antidepresszáns és szorongásoldó tulajdonságokkal rendelkezik.

A szent bazsalikom adaptogén gyógynövényként is működik, hiszen a gyógynövény egyik legjobb képessége a hormonszint természetes egyensúlyának a fenntartása, illetve a szorongás tüneteinek a kezelése.

A szent bazsalikom nemcsak a vércukorszintet, hanem a kortizolszintet is kiegyensúlyozza, ez pedig hatással van az agyra, a pajzsmirigyre, a gyomor- és bélrendszerre és más szervekre is. A szent bazsalikom felgyorsítja a test gyógyulását, elősegíti a sebgyógyulást, illetve még az immunrendszert is megerősíti.

A szent bazsalikom antibakteriális, gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik a benne található olyan anyagok miatt, mint például eugenol, kámfor vagy cineol. Ezek a vegyületek segítik a légutak megnyitását, így csökkentve a megfázás időtartamát és tüneteit. Köptető tulajdonsága miatt segít felszakítani a letapadt váladékot a tüdőből és a felső légutakból, és ezzel a köhögést is csillapítja, nem mellesleg a tüdő kapacitását is fokozza.

A szent bazsalikom egy adaptív gyógynövény, amely segít a testünknek jobban reagálni a fizikai, a környezeti és az érzelmi tényezők okozta stresszre. Közvetlenül befolyásolhatja a kortizol, azaz a stersszhormon szintjét, kiegyensúlyozza a mellékvesék működését, így kiváló választásnak tekinthető intenzív stressz esetén.

Már munkába menet előtt készíthetünk egy remek reggeli turmixitalt. Jobb, mint a kávé, ugyanis ettől a turmixitaltól valóban remélhetjük, hogy egész nap senki sem fog bennünket felbosszantani.

Banános szent bazsalikomos turmixital hozzávalói:

• fél csésze almalé,
• fél banán,
• negyed csésze friss szentbazsalikom-levél,
• 1 evőkanál chiamag.

Elkészítése:

Tegyen mindent a turmixgépbe, majd öntse át egy pohárba a turmixitalt, és már fogyaszthatja is.