A ribizli egy nyári gyümölcs, azonban ivólé vagy fagyasztott formában télen is bátran fogyaszthatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy ne a cukros változatot válasszuk, hiszen az inkább káros, mint hasznos az egészségre nézve.


A ribizli az egyik legkedveltebb gyümölcs a magyar emberek körében, nem mellesleg nagyon egészséges is, hiszen tele van C-vitaminnal, amely nagyon kedvezően hat az immunrendszer egészségére. Vasban is bővelkedik, amely tápanyaggal a vérszegénység kialakulását előzhetjük meg. A ribizli gazdag forrása a kalciumnak, amely erős fogazatot és csontokat biztosít, illetve foszforban is bővelkedik, amely pedig a normál izom-összehúzódásokat támogatja meg.

A ribizli gazdag forrása a flavonoidoknak és a B-vitaminoknak, ezek a tápanyagok jót tesznek a keringési rendszernek, nem mellesleg még a cukorbetegség megelőzésében is a segítségünkre lehetnek.

A ribizli vízhajtó hatással is rendelkezik, így nagyon sokat segíthet a vesék megtisztításában és a vesék tehermentesítésében.

Azok, akik cukorbetegséggel küzdenek, csak módjával fogyasszák ezt a gyümölcsöt, mivel nemcsak a cukortartalma magas, hanem a kalóriatartalma is. Viszont ha nem vagyunk betegek, akkor még az optimális szintjét is fenntarthatja a vércukorszintünknek.

A ribizli magnéziumot és káliumot is tartalmaz. A kálium a vérnyomás szabályozását segíti elő, a magnézium pedig a jobb idegrendszeri és izomműködést támogatja meg.

A kálium biztosítani tudja a szervezetben a megfelelő folyadékegyensúlyt, ezen kívül szabályozza az ideg- és izomfunkciókat, illetve a normál vérnyomás és a szív egészségének fenntartása is a feladatai közé tartozik.

A ribizlinek magas a rosttartalma, ami segíthet a szívbetegségek, a cukorbetegség, az elhízás, a degeneratív agyi betegség kialakulása ellen.

A ribizli rostokat és elektrolitokat is biztosít a szervezet számára. Ha edzés előtt fogyasztjuk, nemcsak az izmoknak biztosítunk megfelelő táplálékokat, hanem a szervezetünk glikogénraktárait is sikeresen feltöltjük.

A ribizli nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, legfőképpen polifenolokban bővelkedik. A polifenolok nagyon jó gyulladáscsökkentőnek számítanak, elsősorban a gyomor gyulladásos betegségeivel szemben nyújthatnak hathatós védelmet.

A szervezetben kialakuló gyulladás szív-, máj- és vesebetegségeket okozhat, ezen kívül kialakulhat még ízületi gyulladás, húgyúti fertőzés és neurodegeneratív rendellenességek is. A gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag ételek fogyasztása megakadályozhatja vagy csökkentheti a gyulladás kialakulásának esélyét. A ribizli antociánokban, polifenolokban bővelkedik, ami elnyomja a gyulladáskeltő molekulák aktiválódását az immunrendszerben.

A ribizliben lévő flavonoidok elősegítik a simaizom-relaxációt is. A gyümölcs ezen kívül görcsoldó aktivitással is rendelkezik, de a ribizlit hasmenés kezelésére is fogyaszthatjuk.

A ribizli antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása megakadályozza a krónikus vesebetegségek kialakulását. Megvédi a kiválasztó szervrendszert a gyulladástól és a fertőzésektől, ezen kívül a vesekő kialakulását is meggátolja.

A ribizli sok C-vitamint tartalmaz, amely meggátolja a lipid-peroxidációt a szervezetben. Ez a folyamat a központi idegrendszert védi. A folyamat hiányában szabad gyökök halmozódnak fel a szervezetben, amelyek pedig neurodegeneratív betegségeket okoznak, mint például Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór. A ribizli csökkenti az ideggyulladást, mivel gyulladáscsökkentő molekulákat tartalmaz, emiatt javul a memória, a tanulási képességek és a kognitív funkciók is.