Napjainkban sokan küzdenek gyomorfekéllyel vagy peptikus fekéllyel. Ezt az állapotot általában egy baktérium, pontosabban a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza. Igaz, hogy ennél a betegségnél szükség lehet antibiotikumokra, gyógyszerekre, de kitüntetett szerepe van a gyógyulásban a megfelelő étrend kialakításának is.


A gyomorfekély kezelése magába foglalja az olyan ételek elkerülését is, amelyek irritálhatják a gyomrot, hiszen ha továbbra is olyan ételeket fogyasztunk, amelyek negatívan hatnak a gyomor egészségére és annak működésére, akkor a gyógyulás is sokkal nehezebb lesz, vagy egyáltalán nem következik be.

Az első és legfontosabb dolog, ha gyomorfekélyünk van, hogy kerüljük el a sós ételeket. A nátriumban gazdag és zsíros ételek fokozzák a peptikus fekélyek kockázatát, illetve a már meglévő betegség tüneteit is rontják. A sós ételek pedig azért nem javasoltak azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek, mivel ezek az ételek még aktívabbá teszik a H. pylori baktériumot a gyomorban, ami tovább fokozza a gyulladást és a gyomorban történő elváltozásokat. A következő táplálékokat kerüljük, ha gyomorfekélyünk van: konzervek, magas zsírtartalmú tejtermékek, feldolgozott húsételek, sózott mogyoró és diófélék.

A gyakori és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás sem javasolt, hiszen az alkohol irritálja a gyomor nyálkahártyáját, és fokozza a gyomorfekély kialakulását. Ez a szövetek gyulladásához vezet és fokozza a gyomorirritációt.

A kávéval kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de azt tudnunk kell, hogy a kávé hatására még több sav termelődik a gyomorban. A koffeintartalmú italokkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy súlyosbíthatják az olyan állapotokat, mint peptikus fekélyek, refluxbetegség vagy gyomorhurut. Azonban vannak olyan alternatívák, amelyek nemcsak egészségesek, de még jót is tesznek, ha valamilyen gyomorproblémával küzdünk. Ilyen például a zöld tea.

A zöld tea antioxidánsokban bővelkedik, amelyek enyhítik a gyomorhurut és a peptikus fekély tüneteit. Segíthet a Helicobacter baktérium kiirtásában is.

Az antibiotikumok mellett a probiotikumok is segíthetnek ennek a baktériumnak a felszámolásában, ugyanis a probiotikumok kiegyensúlyozzák a bélben lévő baktériumokat, és csökkentik a gyomornyálkahártya-gyulladást is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk probiotikumokban bővelkedő erjesztett táplálékokat, mint savanyúságok, kefir és joghurt.

Ha peptikus fekélyünk van, akkor javasolt több zöldség és gyümölcs fogyasztása, különösen a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása ajánlott. A zöldségek ugyanis kiváló prebiotikus forrásnak számítanak, amelyek szintén fokozzák a bélmikrobiom egyensúlyának fenntartását. Nemcsak a brokkoli, hanem a brokkolicsíra is segíthet a Helicobacter baktérium elpusztításában, tehát antibakteriális hatással is rendelkezik.

Ne feledkezzünk el a rendszeres vízfogyasztásról sem, hiszen a tiszta, friss víz csökkenti a fertőzés – peptikus fekély – okozta irritációt, illetve a víz segít semlegesíteni a gyomornedvet, mégpedig a pH-szint növelésével.