Természetesen minden gyümölcs rendkívül egészséges, de a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legegészségesebbek a vörös gyümölcsök, így érdemes azokat rendszeresebben fogyasztani, mint az egyéb gyümölcsöket.


A vörös gyümölcsökben vannak ásványi anyagok, vitaminok, és antioxidánsokban is bővelkednek. Ez utóbbiaknak is köszönhetjük az egészségre gyakorolt hatásaikat. Nem mellesleg a vörös gyümölcsökkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy még a testsúlycsökkenést is elősegítik.

Az antociánokban és flavonoidokban is gazdag vörös gyümölcsök antioxidánsai csökkenteni tudják a szervezetben az oxidatív stressz mértékét, és ennek hatására kisebb lesz az esélye a sejtek károsodásának és a betegségek kialakulásának. A vörös zöldségek és gyümölcsök számos egészségügyi előnyt kínálnak. Ezeket a pozitív hatásokat a bennük található ellaginsavnak, likopinnak, kvercetinnek, heszperidinnek, rostoknak, A- és C-vitaminnak köszönhetjük.

A vörös bogyós gyümölcsök táborát gyarapítja az eper, az áfonya és málna. Ezek a gyümölcsök olyan növényi vegyületeket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a zsír lerakódását, így még a fogyókúránk során is a segítségünkre lehetnek.

A fogyásban nemcsak a bogyós gyümölcsök lehetnek a támaszaink, hanem a vörös színű grépfrút is, amely szintén megakadályozza a zsírsejtek felhalmozódását és lerakódását. Nem mellesleg még a koleszterinszint csökkentésében is a segítségünkre lehet. Ha étkezéseket követően elfogyasztunk egy-egy grépfrútot, biztosak lehetünk benne, hogy sem elhízni nem fogunk, sem pedig a derékkörfogatunk nem fog növekedni.

A vörös gyümölcsök táborát gyarapítja a cseresznye is, amelyet hazánkban is nagyon sokan kedvelnek és fogyasztanak a nyári szezonban. A cseresznye is segíthet a testsúlycsökkenésben, emellett a szív egészségére is rendkívül pozitív hatással van. A cseresznye antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek szintén segítenek a fogyásban, elsősorban a hasi zsír csökkenését támogatják meg.

Ezek a táplálékok minimalizálják a prosztatarák kockázatait, védik a testet a méhnyak- és a tüdőráktól, csökkentik a tumor növekedését, védik a szervezetet a káros hatású szabad gyököktől. A piros zöldségek és gyümölcsök csökkentik a vérnyomást, az LDL-koleszterin-szintet, támogatják az ízület szöveteit az ízületi gyulladásban szenvedők esetében, és segítik a gyomor- és a bélrendszer egészségét is.

A sárga gyümölcsök egészségre gyakorolt hatásairól se feledkezzünk meg. A nektarin és a sárgabarack is tele van antioxidánsokkal, amelyek sok betegség megelőzésében lehetnek a segítségünkre. A narancssárga zöldségek és gyümölcsök zeaxantint, flavonoidokat, likopint, káliumot, C-vitamint és béta-karotint tartalmaznak. Ezek a tápanyagok sokféle módon segítik a testünket a szemünktől a csontjainkig. A narancssárga zöldségek és gyümölcsök segítik a szem egészségét és csökkentik a makuladegeneráció kialakulásának kockázatait, továbbá minimalizálják a prosztatarák kockázatát, a magas vérnyomást, az LDL-koleszterin-szintet. Ezek a zöldségek és gyümölcsök elősegítik az egészséges ízületeket, fokozzák a kollagénképződést, elősegítik a test pH-egyensúlyát, illetve erősítik az immunrendszert, és egészségesebb csontokat építenek.

Ha mindennap megeszünk egy piros almát, biztos, hogy nem vagy csak nagyon ritkán lesz szükségünk orvosra. Az alma is segíthet nekünk, ha szeretnénk kicsit lefaragni a hasunkra rakódott zsírból. Az alma ezen kívül flavonoidokban is bővelkedik, amelyek a szív- és érrendszer egészségét is védik, illetve magas rosttartalmának köszönhetően az emésztésünkre is kedvező hatást gyakorol.