A növényi alapú táplálékok nagyon hatékonyak az agy működésének és egészségének fellendítésében, és ez nincs másként a bélrendszerrel sem. Elsősorban a prebiotikumoknak van ilyen pozitív hatásuk, ezek ugyanis elősegítik a hasznos bélbaktériumok elszaporodását, hiszen kiváló táplálékforrásként működnek.


A prebiotikumok olyan nem emészthető növényi rostok, amelyek megtalálhatók a hagymában, a fokhagymában, a póréhagymában, az articsókában, a banánban és a cikóriagyökérben is.

Ezek a táplálékok nagyon hatékonyak a bélrendszer egészségének kialakításában és fellendítésében, ugyanis segítik a hasznos bélbaktériumok elszaporodását és aktivitását. Mivel javítják a bélmikrobiomot és köztudott, hogy a bélrendszer, illetve az agy szoros összeköttetésben áll egymással, így a prebiotikumok nem csupán a bélrendszer egészségére gyakorolnak pozitív hatást, hanem az agy egészségére és annak működésére is.

A növényi alapú étkezésnek más előnyei is léteznek. Ez a típusú táplálkozás azt jelenti, hogy javarészt vagy teljes egészében csak növényekből álló étrendet követünk.

A növényi alapú étrend előnyei közül az egyik, hogy támogatja az immunrendszer működését. A növények ugyanis olyan alapvető tápanyagokkal rendelkeznek, amelyeket például állati eredetű táplálékforrásokból nem tudunk beszerezni. A növényekben megtalálhatók a vitaminok, az ásványi anyagok, a fitokemikáliák és az antioxidánsok, amelyek segítenek megőrizni a sejtek egészségét és a test egyensúlyát, illetve hozzájárulnak az immunrendszer fellendítéséhez. Ennek az az előnye, hogy az erősebb immunrendszer jobban tud védekezni a mikroorganizmusokkal és a fertőzésekkel szemben. Az egészséges immunrendszer elengedhetetlen a rákos és a krónikus betegségekkel szembeni védekezéshez.

A növények tehát tele vannak olyan értékes tápanyagokkal, amelyek csökkentik a szervezetben a gyulladást, esetenként pedig teljesen meg is szüntethetik azt. A fitokemikáliák például olyan antioxidánsok, amelyek erősítik az immunrendszert, semlegesítik a szervezetbe hatoló kórokozókat, illetve csökkentik az esélyét, hogy toxinok, vírusok és baktériumok kerüljenek a szervezetbe, amelyek betegségeket okozhatnak. A növényekben található antioxidánsok csökkentik a szervezetben az oxidatív stressz mértékét, és ezzel a sejtek károsodásának kockázatait tudják minimalizálni. A gyulladást is csökkentik, ami azért is előnyös, mivel a gyulladás károsítja a szervezet szöveteit és egyes szerveket, továbbá olyan betegségek kialakulását is segíti a hosszú, elhúzódó gyulladás, mint például az ízületi gyulladás.

A növényi alapú étrendnek nagy szerepe van az egészséges testsúly fenntartásában. Ez nagyon fontos, mivel a túlsúly gyulladást és hormonális változásokat idéz elő a szervezetben, ami pedig fokozza a hasnyálmirigyrák, az emlőrák, a vastagbél- és a méhrák kockázatait.

A növényi alapú étrend sok rostot tartalmaz. A rostok alkotják a növények szerkezetét, és nagyon sok pozitív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A rostok javítják a bélrendszer egészségét, hatásukra a szervezet jobban fel tudja szívni a tápanyagokat, és kevésbé alakul ki az emberi szervezetben gyulladás. A rostok csökkentik a koleszterinszintet és stabilizálják a vércukorszintet. Kulcsszerepük lehet a rák kockázatának csökkentésében, különösen igaz ez a vastagbélrák kockázatainak csökkentésére.