Az Aloe vera gélt hazánkban is egyre többen fogyasztják. Jól is tesszük, ha beillesztjük a mindennapjainkba, mivel nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely az egész testet megfiatalítja, azaz sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre. Már azzal is sokat tesz, hogy segít megszabadulni a súlyfeleslegtől, az elhízás pedig köztudottan nagyon sokféle betegség kialakulását idézi elő. Mutatjuk is, hogy miért olyan fontos, hogy megismerjük ezt a gyógynövényt, és gél formájában rendszeresen fogyasszuk!


Az Aloe vera csak alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ellenben sok-sok C-vitaminban és kalciumban bővelkedik.

Igaz, hogy nem minden cukorbeteg szenved túlsúlytól, azonban bizonyított tény, hogy az elhízott személyek nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, mint azok, akik nem küzdenek súlyproblémával. Az elhízás és maga a cukorbetegség sok szövődménnyel járhat együtt, ilyen például a magas vérnyomás és a szívbetegségek. Az Aloe vera azonban gazdag forrása a B-vitaminoknak, amelyek egyik szerepe és feladata az, hogy a zsírt energiává alakítsák. Ezen kívül a kalóriaégetésben is segít, így járul hozzá a fogyáshoz. A gyógynövény káliumot is tartalmaz, amelynek pedig a folyadékegyensúly megteremtésében van óriási szerepe.

Az Aloe vera az inzulinérzékenységet is fokozza, így hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, ezért is lehet nagyon előnyös a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek számára. Azonban mint minden kiegészítő esetében, az Aloe vera fogyasztása előtt is mindenképpen ki kell kérni a kezelőorvos véleményét és tanácsát.

A cukorbeteg személyek sebei lassabban gyógyulnak, ugyanis a cukorbetegség rontja a keringést, és ez negatív irányba befolyásolja a sebgyógyulási folyamatot. Azonban az Aloe verának nagy szerepe van a sebgyógyulási folyamatok felgyorsításában.

A gyógynövény fokozza az immunfunkciókat, és segít az immunrendszer megerősödésében. Az Aloe vera amellett, hogy tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, olyan poliszacharidokban is bővelkedik, melyek segítik az immunrendszer megfelelő működését.

A gyógynövényben glükomannán nevű vegyület is található, amely szintén segítséget nyújthat a cukorbetegeknek, ugyanis csökkenti a vesekárosodás kialakulásának esélyeit.

Az anyagcsere az a sebesség, amellyel a szervezet kalóriát éget. A gyorsabb anyagcsere azt jelenti, hogy a szervezet több kalóriát éget el, még nyugalomban is. Egyes tanulmányok szerint az Aloe vera segíthet az anyagcsere fokozásában, ugyanis befolyásolja a zsír és a cukor metabolizmusát, és megakadályozza a hasi zsír felhalmozódását.

Egyes feltételezések szerint az Aloe vera gél blokkolja a zsír felszívódását a bélben, illetve segít csökkenteni a májban tárolt zsír által okozott károkat. Ez azért fontos, mert a zsírmájbetegség súlyos egészségi kockázatokat rejt magában.

Turmixitalt is készíthetünk Aloe vera hozzáadásával, mutatunk is egy receptet!

Málnás-Aloe vera géles turmixital hozzávalói:

• 3 dl kókuszvíz,
• ½ csésze málna,
• ½ csésze eper,
• 1 kisebb cékla,
• 2 evőkanál Aloe vera gél.

Elkészítése:

A gyümölcsöket mossuk meg és tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a feldarabolt nyers céklát, az Aloe vera gélt és a kókuszvizet. Turmixoljuk le és fogyasszuk egészséggel.