Napjainkban nagyon sokan küzdenek allergiával. Nemcsak tavasszal, de az év szinte minden hónapjában vannak olyan allergének, amelyek sok-sok kellemetlenséget okozhatnak. Hozzáértők szerint az allergia kockázatai csökkenthetők egészséges étrenddel, például teljes kiőrlésű gabonákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel, gyógynövényekkel, halakkal, omega-3 zsírokkal, diófélékkel és magvakkal.


Nagyon lényeges, hogy elkerüljük a gyulladást keltő ételeket, beleértve a cukrokat, a finomított gabonákat, a transzzsírokat és a feldolgozott élelmiszereket.

Ha szeretnénk elkerülni az allergiát vagy csökkenteni a tüneteket, fogyasszunk elegendő C-vitamint, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A C-vitamin támogatja az immunrendszer működését, és csökkenti a szervezet által az allergén expozícióra válaszul termelt hisztamin mennyiségét. Kiváló C-vitamin-források: citrusfélék, paprika, bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek.

A csalán kvercetint és más flavonoidokat, valamint számos vitamint, köztük C-vitamint is tartalmaz. A kutatások szerint a csalán a gyulladáscsökkentő és az antihisztamin hatásával csökkenti a szezonális allergiás tüneteket.

A bromelain egy olyan enzim, amely támogatja az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatásokkal is bír. A kutatások szerint csökkentheti az allergiás tüneteket és az allergia időtartamát, javíthatja a légzést, és csökkentheti az orrban kialakult gyulladást is. Kvercetinnel együtt is fogyaszthatjuk, mert ez segíti a felszívódást. Sok bromelaint tartalmaz az ananász. A gyümölcs gazdag még más antioxidánsokban és immunerősítő vitaminokban, például C-vitaminban, amely szintén kiválóan enyhíti az allergia tüneteit.

Mivel immunsejtjeink mintegy 80%-a a bélben található, így a bélmikrobiom hatással van a szisztémás immunitásra. Például tanulmányok igazolják, hogy a probiotikumok javítani tudják az allergia okozta kellemetlen tüneteket. Nagyszerű probiotikum a savanyú káposzta, a joghurt és a kefir. Prebiotikumokkal pedig táplálhatjuk a bélrendszer jó baktériumait. Prebiotikumforrások: csicsóka, fokhagyma, vöröshagyma, spárga, póréhagyma.

Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin támogatja az immunrendszert. A tanulmányok leírása alapján az alacsony D-vitamin-szint és az allergia kialakulása között szoros összefüggés mutatható ki. A D-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak a halak, a gomba és természetesen a napfény is, nemhiába nevezik ezt a vitamint napfényvitaminnak.

A fekete kömény hosszú múltra tekint vissza. Ez a gyógynövény antihisztamin, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásai miatt csökkentheti a légúti allergia kellemetlen tüneteit.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a bioflavonoidok is enyhíthetik az allergiás tüneteket, hiszen hízósejt-stabilizátorként működnek, ezzel csökkentve az allergénre reagáló sejtek számát. A hízósejtek felelősek a hisztamin felszabadításáért. Az egyik legjobb bioflavonoid a kvercetin, amely nagyon hatékony a gyulladás elleni küzdelemben és az allergia enyhítésében. A kvercetin jó forrásai közé tartozik a tea, a vörösbor, az alma és a hagyma.