Az aszalt gyümölcsöket sokan kedvelik. Az egyik legegészségesebb a cukrozatlan aszalt sárgabarack, amely megannyi pozitív hatással és egészségre gyakorolt előnnyel rendelkezik. Mutatjuk is, melyek ezek! 

Az aszalt sárgabarack csakúgy, mint a gyümölcs friss változata, sok béta-karotint tartalmaz, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez a vitamin a bőr egészségét hivatott fenntartani. Egyrészt megvédi a bőrt a külső káros tényezőktől, mint amilyen a légszennyezettség is, másrészt jelentősen lelassítja a bőrben zajló öregedési folyamatokat.

Az alacsony csontsűrűség elsősorban az idősebb, legfőképpen a posztmenopauza szakaszába lépő nőket érinti. Ez csontritkulás kialakulásához vezethet, azonban az aszalt sárgabarack olyan sok értékes tápanyagot tartalmaz, amely jelentősen csökkentheti ennek a betegségnek a kockázatait.

Két fontos tápanyagra is szüksége van a szemünknek, hogy sokáig egészséges maradjon. Ez nem más, mint a lutein és a zeaxantin, amely tápanyagok az aszalt sárgabarackban is fellelhetőek. Ezek a tápanyagok mintegy fényszűrőként működnek, ami azt jelenti, hogy védelmet jelentenek a szem számára a fototoxikus károsodásoktól, mindemellett a szürkehályog kockázatait is csökkentik.

A cukrozatlan aszalt gyümölcsök alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, azaz nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Fruktóztartalmuk pedig a vércukorszint szabályozásában lehet a segítségünkre.

Az aszalt sárgabarack élelmi rostokban is bővelkedik. Az élelmi rostok rendszeres fogyasztása csökkenti a székrekedés kockázatait. A bél mikrobiomját is pozitívan változtatják meg, így a bélrendszer és az emésztőrendszer egészségét is védik.

Az aszalt sárgabarack a vérszegénység kezelésében is a segítségünkre lehet. Amikor egy szervezetben kevés vörösvértest van, akkor alakul ki vérszegénység. Ilyenkor a hemoglobinszint is csökken, ez pedig a nem megfelelő mennyiségű vas miatt következik be. Sok minden okozhat vérszegénységet, többek között a súlyos vérveszteség és a krónikus gyulladás. A vasban gazdag ételek fogyasztása azonban vissza is fordíthatja ezt a folyamatot. Az aszalt sárgabarack bővelkedik ebben az ásványi anyagban. Fogyasszunk mellé C-vitamint is a jobb felszívódás érdekében.

Az aszalt sárgabarack az E- és az A-vitamin természetes forrása, illetve béta-karotint is tartalmaz. Mindhárom tápanyag fontos szerepet játszhat az életkorral összefüggő szembetegségek megelőzésében vagy a már kialakult betegségek tüneteinek csökkentésében.

Az aszalt sárgabarack bórt is tartalmaz, egy olyan természetes anyagot, amely alapvető szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában. A bór segít a csontok egészségének általános megőrzésében, a csontgyógyulásban és a csontanyagcserében.

Az aszalt sárgabarack kiváló káliumforrás, amely tápanyag az egészséges vérnyomás elősegítéséhez kapcsolódik. A kálium azoknál a személyeknél is csökkenti a magas vérnyomást, akik régóta küzdenek ezzel a problémával. Egy tanulmány pedig azt írta le, hogy a káliumbevitel mintegy 25%-kal csökkentheti a stroke kockázatait.

Az aszalt sárgabarack az élelmi rostok gazdag forrása is. Az élelmi rostok táplálják a bélben lévő jó baktériumokat, ami sokkal egészségesebb bélrendszerhez vezethet. A kutatások azt mutatják, hogy az egészséges bélmikrobiom csökkentheti az elhízás kockázatait is.