Azt gondolnánk, hogy a nitrogén-monoxid nem igazán tesz jót a szervezetünknek, azonban tudnunk kell, hogy ez a kis molekula jelentős előnyökkel jár többek között a szív egészsége szempontjából.

A nitrogén-monoxid egy olyan molekula, amelyet a szervezet természetesen termel. Támogatja a vérkeringést, segítve a tápanyagok és az oxigén hatékonyabb szállítását a test minden részébe. A nitrogén-monoxid szintjének növelése egyszerű lehet, hiszen csak annyi a dolgunk, hogy sok olyan táplálékot fogyasztunk, amely étrendi nitrátokban gazdag. A szervezet a nitrátot nitritté tudja alakítani, majd nitrogén-monoxiddá. A nitrogén-monoxid-szint növelésének másik módja az L-arginin, egy aminosav bevitele, amelyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakíthat.

Miért jó és hasznos számunkra a nitrogén-monoxid? A nitrogén-monoxid leginkább a szív egészségére gyakorolt előnyeiről ismert. Fontos az egészséges véráramláshoz, segít fenntartani az artériák és az erek rugalmasságát, és támogatja a vérnyomást. A nitrogén-monoxidnak számos más fiziológiai hatása is ismeretes, beleértve az immunrendszeri támogatást, az izommozgás, az agyműködés és a férfiak szexuális működésének a támogatását.

Most pedig nézzük azokat a táplálékokat, amelyek segítenek megnövelni a szervezetben a nitrogén-monoxid szintjét. Az egyik a cékla és céklalé, amelyek különösen sok arginint tartalmaznak. Ez egy aminosav, amelyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakíthat. Ezen kívül a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a cékla tápanyagai segíthetnek a megfelelő vérnyomásszint és az egészséges gyulladásos válasz támogatásában.

A zeller egy másik magas nitráttartalmú zöldség, amely támogatja az egészséges vérnyomást és a szív egészségét, emellett még a puffadást is enyhíti.

Tanulmányok sora igazolja, hogy a leveles zöldségek nitrátszintje magasabb, mint a gyökérzöldségeké. Ezeknek a zöldségeknek a főzése és párolása csökkenti az adott táplálék tápanyagtartalmát, így mindenképpen a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk azokat.

A menta nevű gyógynövény nemcsak tápanyagokat, hanem bőséges nitrátot is biztosít a szervezet számára. Turmixitalba is rakhatunk mentaleveleket, de salátákhoz is hozzáadhatjuk, hogy megnöveljük a szervezet nitrogén-monoxid-szintjét.

A tárkonyt belefőzhetjük levesbe, hozzáadhatjuk turmixitalokhoz, teát is főzhetünk belőle, ezzel pedig szintén megnöveljük a szervezetünkben a nitrogén-monoxid-szintet, hiszen a gyógynövény is tele van nitrátokkal.

A spenót nemcsak nitrátokban bővelkedik, hanem több C-vitamint tartalmaz, mint bármely citrusféle, azaz narancs, mandarin, citrom, grépfrút. A C-vitamin pedig segít az immunrendszer fellendítésében.

A csicseriborsó egy nagyon jó fehérjeforrás, a vegánok egyik kedvenc tápláléka. Arginin nevű aminosavat tartalmaz és még nitrátokban is gazdag.

A mandula szintén sok arginint tartalmaz. A jó zsírok forrása is, nagyon jó szívegészséges tápláléknak számít amellett, hogy sok nitrátot is tartalmaz.

Az aróniabogyó tele van C-vitaminnal, polifenolokkal és olyan antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez és a bőrben lévő kollagén termeléséhez. Az aróniabogyók aktiválják a nitrogén-monoxid szintáz enzimet, amely az L-arginin aminosavat nitrogén-monoxiddá alakítja.