A zeller őshazája a mediterrán térségben található. Nagyon sokan termesztik a saját kertjükben, mert nemcsak sokféle étel elkészítésére alkalmas, hanem nagyon egészséges is. Mutatjuk is, hogy miért is együnk rendszeresen zellert.

A zeller csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ellenben gazdag forrása a rostoknak, amelyek aktívan segítik a testsúlycsökkenést és a rossz koleszterin szintjének csökkenését.

A zeller az antioxidáns flavonoidok gazdag tárháza is, ilyen például a lutein, a béta-karotin és a zeaxantin, amely növényi vegyületek rákellenes és immunerősítő hatásokkal rendelkeznek.

A béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, amely egy antioxidáns vitamin. Ez a vitamin szerepet játszik a nyálkahártyák egészségének fenntartásában, de biztosítani tudja a bőr és a szem egészségét is. A flavonoidok rendszeres fogyasztása azért is nagyon javasolt és hasznos, mivel segítséget nyújtanak a tüdő és a szájüregi rákos betegségek megelőzésében.

A zeller más tápanyagokban is bővelkedik, például C-vitaminban, folsavban, riboflavonban és niacinban, amelyek az optimális anyagcsere-folyamatokat tudják biztosítani és segíteni.

A zöldség K-vitamin-tartalma is kiemelkedő. A K-vitaminnak szerepe van a csonttömeg növelésében és javasolható a fogyasztása azoknak is, akik szeretnék megelőzni az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint amilyen az Alzheimer-kór is.

Ásványi anyagok közül bőven tartalmaz káliumot, nátriumot, kalciumot, mangánt és magnéziumot, amelyek szintén segítik az optimális egészség fenntartását.

A zeller magjai és levelei is bővelkednek illóolajokban, amelyek terpéneket, többek között limonént tartalmaznak nagy mennyiségben.

A zellerben található illóolajokat már évszázadok óta alkalmazza a hagyományos orvoslás. Ezeknek az illóolajoknak például kimagasló a nyugtató hatásuk, de nagyon hatékonyak még az idegesség csökkentésében, az ízületi gyulladás tüneteinek csillapításában és a köszvény okozta kellemetlen tünetek enyhítésében is.

A zeller magjai vízhajtó hatással rendelkeznek, így a zöldség segít eltávolítani a felesleges vizet a szervezetből, ezzel pedig az ödéma kialakulása előzhető meg.

A zeller nagyon sok flavonoidot is tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással bírnak, így csökkentve a szervezetben a káros hatású szabad gyökök felhalmozódását.