A tartalmas szabolcsi töltött káposzta sűrített paradicsommal, édes káposztából készül, a szalonna pedig még ízletesebbé teszi.


A különböző káposztás ételek az őszi-téli időszak nagy kedvencei. Készülhet belőle leves, egytálétel, és tésztára is kerülhet. A töltött káposzta talán a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele, amit többféle módon elkészíthetünk. Füstölt hússal, savanyú káposztával, kolbásszal - vagy édes káposztából, paradicsommal. A kiadós fogás akár az ünnepi asztalra is kerülhet, és jól jön akkor is, ha sok vendéget kínálsz ebéddel.

Hozzávalók 6 személyre

👉 1 kis fej káposzta
👉 80 dkg darált sertéshús
👉 20 dkg sűrített paradicsom
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 10 dkg rizs
👉 2 fej vöröshagyma
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 2 evőkanál olaj
👉 1 evőkanál fűszerpaprika
👉 só
👉 bors
👉 tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosban tegyél fel vizet főni, és dobj hozzá kevés sót. A káposztatorzsát jó mélyen vágd ki, a külső leveleket távolítsd el, és a káposztát egyben tedd bele a vízbe. Ha már kezd forrni, óvatosan villával szedegesd szét a leveleire. Egy részét szeleteld fel, és tedd félre egy kicsit.

A vöröshagymát vágd apróra, és az olajon dinszteld meg. Rakd egy nagy tálba a darált húst, add hozzá a megdinsztelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a pirospaprikát, a rizst, és ismét jól dolgozd össze. Töltsd meg a káposztaleveleket a húsos-rizses keverékkel, majd hajtsd be a végeket, és tekerd fel. Ha marad hús, formázz belőle gombócokat.

A felvágott káposztalevelekkel bélelj ki egy nagy lábost, és tedd rá a megtöltött káposztákat, majd a szeletekre vágott szalonnát. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent éppen ellepjen, majd főzd 30 percig. Ezt követően öntsd hozzá a sűrített paradicsomot, és főzd addig, amíg minden megpuhul. Ez körülbelül még egy óra. Tálaláskor kínálj hozzá tejfölt.