Minden évszaknak megvan a maga slágergyümölcse és -zöldsége. Talán a cékláról el lehet mondani, hogy ősszel és télen sokkal gyakrabban fogyasztjuk, mint a nyári hónapokban. Ha eddig nem fogyasztottuk rendszeresen, ideje megkedvelni, mivel rendkívül jót tesz az egészségünknek. Mutatjuk is, hogy miért.


A cékla gazdag forrása a polifenol vegyületeknek, a nitrátoknak és az antioxidánsoknak. Ezek a tápanyagok nemcsak a jobb szív- és érrendszeri funkciókat segítik, hanem a teljesítmény fokozásában is aktívan részt vesznek.

A cékla a rostoknak is kitűnő forrása. A rendszeres rostfogyasztás többek között azért is javasolt, mivel jelentősen lecsökkenti a vastagbélrák kockázatait. A rost ezen kívül prebiotikumként is működik a szervezetben, azaz megfelelő táplálékot biztosít a bélrendszerben élő jó bélbaktériumok számára. Ezek a jó bélbaktériumok kulcsszerepet töltenek be a gyulladás csökkentésében, a mentális és fizikai egészség megőrzésében.

A cékla nagyon sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a vas, a mangán és a kálium is. A vasnak fontos szerepe van a vörösvértest-termelésben, illetve az oxigén szállításában. Amennyiben nincs elegendő vas a szervezetünkben, úgy vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

A kálium ellensúlyozni tudja a túl sok bevitt nátrium egészségkárosító hatásait. A mangánnak pedig kiemelkedő szerepe van az immunerősítésben, a csontképződésben, illetve az anyagcserében.

A cékla C-vitaminban és folátban is bővelkedik. A C-vitamin többek között a kollagénszintézisben játszik aktív szerepet, illetve fontos feladata és hatása van a sebgyógyulásban és a fehérje-anyagcserében is. A dohányzás csökkenti a szervezetben a C-vitamin mennyiségét.

A cékla betalaint tartalmaz, amely vegyület rákellenes hatással rendelkezik, mindemellett a gyulladást is csökkenti a szervezetben.

A gyulladáscsökkentésben a cékla antioxidáns polifenoljai is aktívan részt vesznek. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, úgy jelentősen lecsökkenhet a szervezetünkben a krónikus betegségek kockázata.

A cékla a nitrátoknak is gazdag forrása, amelyeknek nagy szerepük van a megfelelő véráramlásban, segítik az erek tágulását, és ezzel a vérnyomás csökkenését idézik elő.

A téli időszakban jó érzés, amikor birtokában vagyunk olyan tudásnak, amely segíthet a betegségek megelőzésében, vagy ha meg is betegedtünk, akkor ezekkel a természetes módszerekkel tudjuk, hogy sokkal hamarabb meggyógyulhatunk. Az alábbiakban a céklás-mézes szirup elkészítésébe avatjuk be az olvasókat.

Hozzávalók:

• 1 nagyobb cékla,
• méz,
• befőttesüveg,
• citrom,
• köménymag,
• kakukkfű.

Elkészítése:

Hámozzuk meg a céklát, majd préseljük ki a levét. A turmixgépbe tegyünk köménymagot ízlés szerint, mint ahogyan a kakukkfű mennyisége is változhat az egyéni ízléstől és preferenciától függően. Facsarjuk ki a citrom levét, adjuk a leturmixolt céklához, majd keverjünk bele annyi mézet, hogy egy szirupos állagot kapjunk. Öntsük az egészet egy befőttesüvegbe, majd tároljuk hűtőben. Kúraszerűen fogyasszuk naponta 2 evőkanállal. Ha így teszünk, nagy valószínűséggel a téli betegségek is elkerülnek majd bennünket.