Hihetetlenül finom, illatos, ráadásul javarészt teljes kiőrlésű lisztből készül, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, és tejmentessé is tehető. Ez az igazi, hagyományos fonott kalács érzékenyített változata.


Az ünnepi kalács is lehet egészségesebb: ez a teljes kiőrlésű változat finom puha, viszont nem tartalmaz cukrot, és ha szeretnéd, a tejet is könnyen elhagyhatod belőle. A teljes kiőrlésű liszt ugyan nem gluténmentes, viszont elkészítésekor megőrzik a gabonamag külső részét, a csírát és a korpát, így több benne a vitamin és ásványi anyag. Ez az igazi, hagyományos fonott kalács érzékenyített változata.

Hozzávalók 2 darabhoz

👉 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
👉 20 dkg finomliszt
👉 8 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
👉 8 dkg olvasztott vaj/tejmentes margarin
👉 2.5 dl tej (1,5%) vagy növényi tejhelyettesítő ital
👉 2 tojássárgája
👉 1 csomag instant élesztő
👉 1 csipet só
👉 1 teáskanál vaníliakivonat és/vagy fél (kezeletlen) citrom reszelt héja (elmaradhat)
👉 1 felvert tojás a tetejére

Elkészítés:

Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, az instant élesztőt és az édesítőszert. Adjuk hozzá a langyos tejhez a tojássárgákat és a kicsit megmelegített margarint, majd a száraz és nedves hozzávalókat keverjük össze, és alaposan dagasszuk ki a tésztát. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá nyugodtan egy pici lisztet, ha pedig nagyon keménynek tűnik, akkor egy pici langyos tejet.

Meleg helyen, letakarva körülbelü 35-40 percig kelesztjük. Ezután borítsuk enyhén lisztezett deszkára, és osszuk hat egyforma (egyenként körülbelül 160 grammos) részre. Gombócokat formálunk, és letakarva kelesztjük újabb 10-15 percig.

A gombócokból formázzunk körülbelül 30-40 centi hosszú rudakat, majd rakjunk egymás mellé hármat, és fonjuk össze. Ha kész, a végeit nyomkodjuk le gyengéden, picit a kész kalács alá is hajthatjuk. Ugyanezt megismételjük a másik kaláccsal is.

A tésztát többféleképpen is süthetjük. A hagyományos módszert követve tepsire egymás mellé rakjuk, de tehetjük a kalácsokat egy szűk, kisebb tepsibe is egymás mellé (sütőpapírral elválasztva egymástól). Így inkább felfelé növekednek sülés közben. Van egy harmadik is, amikor egy-egy kalácsot kenyér/kalácssütőformába teszünk, és úgy sütjük meg.

Bármelyik megoldást is választjuk, a sütésre kész, megformázott kalács tetejét kenjük meg a felvert tojással, és hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten további fél óráig. Sütés előtt újra kenjük meg a felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30-35 perc alatt süssük készre, szépre, aranybarnára.