Az emberi májra sok feladat hárul, többek között feladatai közé tartozik a toxikus anyagok kiszűrése. De más kulcsfontosságú folyamatokban is aktívan részt vesz, például nagy szerepe van a táplálékok megemésztésében és a tápanyagok tárolásában is.


A vérszegénység egy olyan állapot, amikor is a vörösvértestek nem tudnak elegendő oxigént szállítani és ez gyengeséget és fáradtságot is generálhat. A leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, azonban ha vasban gazdag táplálékokat fogyasztunk, az állapot visszafordítható, a tünetek csökkenthetők. A máj sok vasat tartalmaz.

Az emberek évszázadok óta fogyasztanak állati belsőségeket, így májat is. Sokan kizárják ezt az ételt az étrendjükből, pedig nem kellene, hiszen roppant egészséges. Ez a táplálék ugyanis gazdag forrása a vasnak, a cinknek, a D-vitaminnak, az A-vitaminnak és a folátnak is.

A máj fehérjében is gazdag és a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele.

A máj és a májtermékek rendkívül jó retinolforrásnak számítanak, mégpedig aktív formában. Márpedig a szervezet csakis így tudja hasznosítani. A növényi retinolt először át kell alakítania a szervezetnek aktívvá, hogy aztán a testünk hasznosítani tudja.

D-vitaminra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen sok funkciója van ennek a vitaminnak. Nyáron napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Nagy szerepe van az immunrendszer megerősítésében, de a csontoknak és a pajzsmirigynek is szüksége van erre a vitaminra. A máj is tartalmaz D-vitamint, igaz, nem olyan nagy mennyiségben, mint például a gombák, de azért jó, ha tudjuk és ismerjük ezt a tényt, és télen, illetve az őszi hónapokban akár májjal is vihetünk be valamennyi D-vitamint a szervezetünkbe.

Az anyagcseréhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez B-vitaminokra is szüksége van az emberi szervezetnek. A máj is gazdag forrása a B-vitaminoknak, különösen kolinban, folátban és B12-vitaminban gazdag. A B12-vitaminra is nagy szüksége van a szervezetünknek. Idősebb korban gyakran hiányt szenvednek az emberek ebből a vitaminból, azonban ha rendszeresen fogyasztunk májat, akkor pótolni tudjuk ezt a tápanyagot.

A máj értékes vasforrásnak is számít. Ha alacsony a vérnyomásunk vagy vashiányos vérszegénységben szenvedünk, akkor fogyasszunk májat, mivel ezzel pótolni tudjuk a vasat mint nagyon is fontos tápanyagot. A vashiányos vérszegénység veszélyes, hiszen sok kellemetlen tünetet generálhat, köztük az állandó szédülést és fáradékonyságot.

Növényi alapú vasforrások is léteznek: dió, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek mint a bab, a lencse, a csicseriborsó, a zab, valamint a sötétzöld leveles zöldségek.

A nőknek több vasra van szükségük a menstruáció során elvesztett vérmennyiség pótlására. A menopauzáig a nőknek körülbelül kétszer annyi vasra van szükségük, mint a férfiaknak.

A vas jobb felszívódását különféle táplálékokkal is segíthetjük. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint például a citrusfélék, a paradicsom, a bogyós gyümölcsök, a dinnye, a zöld leveles zöldségek, a paprika, segíthetnek a vas jobb felszívódásában. A kávé, a tea és a vörösbor viszont csökkenti a vas felszívódását. A kalciumban gazdag ételek és a kalciumkiegészítők szintén gátolhatják a vas felszívódását.