Miért fontos a napi rendszerességű testmozgás


Mind tudjuk, hogy a testmozgás fontos a mindennapi életben, de nem mindenki van tisztában azzal, hogy hogyan hat ránk az edzés.


Fontos megjegyezni, hogy olyan ősöktől származunk, akik mindent megtettek azért, hogy ételt és a menedéket találjanak, és naponta nagy távolságokat mentek. Testünket úgy tervezték és alakították ki, hogy rendszeresen aktív legyen.


Egy sportkocsihoz hasonlóan, úgy tervezték meg, hogy mozogjon. Ha a sportkocsit egy héten egyszer visz ki valaki egy 3 km-es körre a városba, valószínű, hogy elég gyorsan motorproblémák lesznek.


Idővel az embereknél is problémák alakulhatnak ki, ha egész nap az asztalnál vagy a TV-készülék előtt ülnek, és minimalizálják a testmozgást.


A testmozgás előnyei

Számos előnye van a rendszeres mozgásnak és a fitt test fenttartásának. Most összefoglaltuk ezeket:


A mozgás növeli az energiát

A testmozgás javítja a szívünk és érrendszerünk erejét és hatékonyságát, hogy az izmok megkapják az oxigént és a tápanyagokat. Amikor a szív és érrendszer hatékonyabbá válik, minden könnyebbnek tűnik, és több energiánk lesz.


A testmozgás erősíti az izmokat

Az aktív élet erősíti az izmokat, és az ízületeket, és rugalmassá teszi az inakat és a szalagokat, így könnyebben lesz a mozgás és elkerülhetjük a sérüléseket. Az erős izmok és ínszalagok csökkentik az ízületi és az alsó hátfájás veszélyét azáltal, hogy az ízületeket megfelelő irányban tartják. Javítják a koordinációt és az egyensúlyt is.


A mozgás segít az egészséges testsúly fenntartásában

Minél többet edzel, annál több kalóriát égetsz el. Ráadásul minél több izom fejlődik, annál magasabb lesz az anyagcsere aránya, így még több kalóriát égetsz akkor is, ha nem mozogsz. Ez miért jó? Mert fogyni fogsz és fizikailag jobban nézel majd ki, ami növeli az önbecsülést.


Az edzés serkenti az agyműködést is

A mozgás növeli az agy véráramlását és oxigénszintjét. Ösztönzi az agy vegyi anyagainak (hormonok) felszabadulását, ez viszont növeli a koncentráció szintjét és a kognitív képességet, valamint csökkenti a degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.


A testmozgás jó hatással van a szívre

A mozgás rendbe teszi a koleszterinszintet és csökkenti a vérnyomást, így csökkenti a szívvel kapcsolatos stresszt, valamint erősíti a szívizmokat is. Egészséges étrenddel kombinálva a testmozgás csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.


A rendszeres edzés csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A rendszeres testmozgás segít a vércukorszint szabályozásában, ami segít megelőzni vagy késleltetni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Emellett a testmozgás elősegíti az elhízás megelőzését, ami elsődleges tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.


A sport erősíti az immunrendszert

A testmozgás javítja a szervezet azon képességét, hogy a sejtek felsvegyék az oxigént és a tápanyagokat. Az erős és jól táplált sejtek képesek lesznek a baktériumok és vírusok elleni küzdeni.


Az aktív emberek jobban alszanak

A fizikai aktivitás sokkal fáradtabbá tesz, így felkészít az alvásra. A jó minőségű alvás segít az általános jólét javításában, és csökkentheti a stresszt.


A testmozgás javítja a közérzetet és a jólétet

A sport serkenti az endorfinok felszabadulását, amitől jobban érzed magad és nyugodtabbá tesz. Javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt is.


A testmozgás segít megelőzni és kezelni a mentális betegségeket, például a depressziót

A fizikai aktivitás segíthet a stressz szintjének csökkentésében, a csalódottság leküzdésében, az eredményesség érzésében és fontos "én időt" biztosít, ami segít depresszió esetén is.


Mennyi mozgás ajánlott?

Az American College of Sports Medicine szerint az egészséges állapot megőrzése érdekében a 19 és 64 év közötti felnőtteknek mindennap aktívnak kell lenniük, és követniük kell az alábbi ajánlásokat:


Mélyizom torna gyakorlatok 

Talán a még nem annyira elterjedt, viszont az állapotmegőrzése érdekében a leghatásosabb módszer a mélyen fekvő izmoknak a megdolgoztatása. Ezek a gyakorlatok a légzést, a keringést és az ízületeket nem terhelik, ezért korhatár nélkül bárki elkezdheti.  Így pandémiás időszakban is nyugodtan végezhető. Ilyen torna például az Alizetics


Az Alizetics torna az egész vázizomzatot foglakoztatja. Az erősítő, nyújtó és lazító gyakorlatok úgy állnak össze, hogy a szervezet megterheltsége a lehető legkisebb legyen, ugyanakkor az izomrostok vastagodjanak, és elfoglalják a felesleges zsírszövet helyét. Ennek hatására nő az izomerő, fokozódik a teljesítőképesség, a testalkat arányossá válik. A végeredmény hajlékony, karcsú és harmonikus mozgású test.


A speciális gyakorlatok megmozgatják azokat a mélyen fekvő izmokat is, amelyek működésének mások nem tulajdonítanak jelentőséget, de a testtartásban, a testalkat kialakításában mégis fontos szerepet játszanak.


Kardiorespirációs gyakorlatok

A kjardiorespirációs gyakorlat, amelyet gyakran kardioként rövidítenek, minden olyan gyakorlat, amely növeli a szívverést és a légzést. Az ilyen gyakorlatok közé tartozik a gyaloglás, futás, úszás, kerékpározás, tánc, labdarúgás, jégkorong, kosárlabda stb.


Erőnléti gyakorlatok

Az erőnléti gyakorlat az izomcsoportokat dolgozza meg és erősít. Ajánlatos, hogy a felnőttek minden nagy izomcsoportra eddzenek hetente két-három alkalommal különféle gyakorlatok és felszerelések alkalmazásával. Ajánlott, hogy legalább 48 órát várj az edzések között.


Ajánlásunk:

A mi ajánlásunk természetesen az Alizetics Torna, ami segít a női test harmonikus, szép formájának kialakítása az anyatermészet határain belül.