A tojássárgája ezért egészséges

A csak tojásfehérjéből készült omlett sok diétás étrendben kapott már helyet. A szakértők szerint azonban felesleges kihagyni a sárgáját, mert így sok értékes tápanyagtól is megfosztjuk magunkat.
Sokan azért tartózkodnak a tojássárgája fogyasztásától, mert félnek, hogy az nem tesz jót a koleszterinszintjüknek. Az Illinois Egyetem professzora, dr. Donald K. Layman szerint viszont ez csaknem irreleváns a vér koleszterinszintjének, illetve a szív egészségének szempontjából.

Nincs köze a koleszterinnek a szívbetegséghez

A szakértők szívbetegség-megelőzéssel kapcsolatos információi évtizedeken át nagyrészt az 1940-es években készült Framingham-tanulmány eredményeiből származtak, amely a vér magas koleszterinszintjét a szívbetegség és a szívroham megemelkedett kockázatával kötötte össze. Ezért is javasolták sokáig azt, hogy csökkentsük az élelmiszerrel bevitt koleszterin mennyiségét - ebből pedig a tojássárgájában is sok van. Ugyanakkor a tanulmány résztvevői közül a szívbetegek mindössze felének volt magas a koleszterinszintje, így dr. Layman szerint a kettőt hiba volt egymással összefüggésbe hozni.

Így lehet normál koleszterinszintünk

A táplálkozással bevitt koleszterin mennyiségére leginkább azoknak érdemes figyelni, akiknek a szervezete valamiért nem tudja feldolgozni. Aki egészséges, annak nem kell pluszban koleszterint bevinnie, mivel a máj képes szabályozni az esetlegesen fellépő hiányt, de arra sincs indok, hogy kizárjuk az étrendből a koleszterintartalmú ételeket, például a tojást vagy a tojássárgáját.

Ezért jó, ha eszünk tojást

A tojás a legjobban hasznosuló fehérjeforrás. Egy egész tojásban - mérettől függően - 6-7 gramm fehérje van. A sárgájában sok a foszfor, a cink, a B-vitamin, a kolin és az antioxidáns. Ahhoz képest, hogy mennyire tápláló, a kalóriatartalma viszonylag alacsony. Remek energiaforrás, segíthet izmosodni és fogyni, támogatja az agyműködést, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Tehát együk meg bátran az egész tojást - egy 2015-ös kutatás szerint még a koszorúér-betegek számára is biztonságos napi 1 darab elfogyasztása.

0 Megjegyzések

Hirdetés