Enyhítsd az edzés utáni fájdalmat táplálékok fogyasztásával!
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a bemelegítés, mozgásformától függetlenül. A kellően bemelegedett izmok segítségével nemcsak a sérüléseket kerülhetjük el, de a nagyon fájdalmas izomlázat is. Azonban bizonyos táplálékok is jelentős szerepet játszanak abban, hogy kevésbé sajogjanak az izmaink egy-egy kimerítő edzés után.

CÉKLA

Azt hitted, a céklát csak akkor érdemes fogyasztani, ha vashiányod van? Egy 2013-as kutatás során azt találták, hogy azok a futók, akik két héten át mindennap fogyasztottak céklalét, intenzív edzéseik után sokkal gyengébb izomlázról számoltak be. Emellett a cékla növeli a nagyobb erőkifejtésekkel szembeni tűréshatárt is. Egy másik tanulmány szerint ugyanis a bio céklalét fogyasztók 16%-kal tovább tudtak edzeni, mint a vörös levet nem fogyasztó társaik. A cékla ráadásul ásványi szilícium-dioxidot tartalmaz, amely segíti a kalcium felszívódását, ezáltal gondoskodik a váz- és izomrendszer egészségének fenntartásáról, és csökkenti a csontritkulás kockázatát.

KOFFEIN

A koffeint stimuláló hatása miatt sokan hívják segítségül, amikor extra energiára van szükségük, nem kivétel ez alól az edzés sem. Testmozgás előtt célszerű fogyasztani, mivel fokozza a teljesítményt és növeli az erőkifejtést. Azonban egyes kutatások arra is rávilágítottak, hogy az edzés utáni izomfájdalmak elkerülésében és csökkentésében is jelentős szerepet játszik, ha mozgás előtt legurítunk egy csésze feketét vagy beszedünk egy koffeintablettát.

MEGGY

Edzés előtt és után célszerű egy-egy pohár meggylét elkortyolni, ugyanis a benne található antioxidánsoknak és gyulladásgátló hatásának köszönhetően segíti az izmok gyorsabb regenerálódását. Ha a rendszeres edzések mellé fogyókúra is társul, akkor sem érdemes megfeledkezni a meggyről, amely fogyasztó hatása miatt is igen népszerű gyümölcs. A benne található nagy mennyiségű B-vitaminnak és rostnak köszönhetően serkenti az emésztést és fokozza az anyagcserét.

GYÖMBÉR

A gyömbér gyógyhatását tekintve az egyik legrégebben orvosságként használt növény. A benne található gingerol vegyületnek köszönhetően, ugyanolyan hatásos fájdalomcsillapító, mint az aszpirin. Az izomlázat akár 24%-kal is képes csökkenteni, ráadásul az aszpirinnel ellentétben természetes módon. Fogyasztását azonban nem ajánlatos túlzásba vinni, mivel nagy mennyiségben fogyasztva bélpanaszokat okozhat. Egyszeri adagja egy késhegynyi mennyiség.

PARADICSOMLÉ

A paradicsomlét nemcsak egy átbulizott éjszaka után, másnaposság ellen érdemes fogyasztani, ugyanis edzés utáni ivása csökkenti a vérben a gyulladás markerértékét. Ha egy kemény tréning után újra lendületbe szeretnéd hozni magad, az izotóniás italok helyett próbáld ki a paradicsomlevet. Fáradtságelűző és izomregeneráló hatását a piros színét adó likopinnak, és a benne lévő antioxidánsoknak köszönheti.

KÓKUSZVÍZ

A másik ital, amire érdemes lecserélni a különböző cukros izotóniás italokat, az a kókuszvíz. Rengeteg káliumot tartalmaz, ráadásul elektrolitokban is igen gazdag. Fogyasztásával 15-ször annyi káliumot juttathatunk a szervezetünkbe, mit egy átlagos sportitallal. Edzés után kiemelt szerepet játszik az izmok újjáépítésében, így ha rendszeresen sportolsz, mindenképp voksolj a kókuszvízre.