Amellett, hogy csodás mediterrán ízvilága van, igazán laktató is a toszkán kenyérsaláta, vagyis a panzanella.

A Toszkánában és Umbria régiójában elterjedt panzanella alapja a vitaminban gazdag paradicsom, a szikkadt kenyér és a fűszeres öntet, melyet jellemzően kiegészít még egy kis sajt, lila hagyma és bazsalikom. Ennyi elég is a tápláló salátához, de bátran egészítsd ki, amivel csak szeretnéd, a kígyóuborka és az olívabogyó is tökéletes választás hozzá.

Hozzávalók 4 személyre

    40 dkg koktélparadicsom
    20 dkg szikkadt kenyér
    20 dkg mozzarella
    1 kígyóuborka
    1 nagyobb lila hagyma
    2 gerezd fokhagyma
    10 evőkanál olívaolaj
    1 evőkanál borecet
    fél teáskanál dijoni mustár
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    néhány bazsalikomlevél

Elkészítés:

A paradicsomot mosd meg, vágd félbe, tedd egy tálba, és sózd meg kissé, hogy levet eresszen picit. A szikkadt kenyérszeleteket aprítsd kisebb darabokra, majd forgasd össze 4 evőkanál olívaolajjal, tedd a sütőbe, és pirítsd meg kicsit. Az a jó, ha még nem kemény, de már kellemesen megpirult.

A fokhagymát pucold meg, és zúzd össze. A lila hagymát pucold meg, vágd szeletekre, felezd el őket, és bontsd kisebb részletekre, szálakra a hagymát. A kígyóuborkát mosd meg, és vágd szeletekre vagy kockákra. A paradicsom levét szűrd le, add hozzá a maradék olívaolajat, a borecetet, a mustárt, a fokhagymát, sózd és borsozd ízlés szerint, és keverd össze alaposan.

A mozzarellát vágd kisebb darabokra, majd add a paradicsomhoz, csakúgy, mint a hagymát és az uborkát. Végül keverd össze az öntettel, és tedd hűtőbe fél órára, hogy összeérjenek az ízek, a kenyér pedig meg tudja szívni magát kissé. Tálaláskor keverd össze a kisebb darabokra tépett bazsalikommal is.