A csirkemell és a brokkoli ebben a könnyű, szaftos fogásban is remekül működik együtt.

Brokkolit télen-nyáron érdemes fogyasztani, mivel a kalóriatartalma alacsony, viszont gazdag többek között C- és K-vitaminban. A hagyományos és szeretett tejszínes csirkemellhez is jól passzol. Nem kell túl puhára főzni, finomabb és egészségesebb, ha roppanós marad.

Hozzávalók 4 személyre

    65 dkg csirkemell
    10 dkg cheddar sajt
    3 gerezd fokhagyma
    2 dl alaplé
    2 dl tejszín
    2 evőkanál citromlé
    1 fej brokkoli
    1 hagyma
    1 teáskanál oregánó
    1 teáskanál kakukkfű
    1 csokor petrezselyem
    só
    bors
    olívaolaj
    2 teáskanál kukoricakeményítő (elmaradhat)

Elkészítés:

A csirkemellet vágd tenyérnyi szeletekre, szórd meg mindkét oldalukat sóval és borssal, locsold meg olívaolajjal, és pihentesd egy órát. Az idő leteltével serpenyőben, közepesnél kicsit nagyobb lángon pirítsd meg mindkét oldalukat, majd szedd ki őket egy tányérra.

Ha a csirke megsült, készítsd el a mártást. A serpenyőbe önts egy kevés olívaolajat, és párold rajta üvegesre a hagymát. Keverd bele a zúzott fokhagymát, az oregánót és a kakukkfüvet, és pirítsd együtt fél percig. Öntsd fel az alaplével, a tejszínnel és a citromlével, melegítsd, amíg gyöngyözni kezd, és ekkor keverd hozzá a rózsáira szedett, alaposan megmosott brokkolit. Lefedve főzd 3-5 percig, amíg egy késsel könnyen el tudod vágni. Ha a szószt túl hígnak találod, kevés vízzel elkevert kukoricakeményítővel sűrítheted be. A végén szórd bele a reszelt sajtot, keverd össze, hogy felolvadjon, helyezd vissza a szószba a csirkét, és szórd meg aprított petrezselyemmel.