Hamarosan frissen fejtett zöldségből is elkészítheted ezt az üde, sűrű zöldborsókrémlevest.
A sűrű zöldborsókrémleves frissen fejtett zöldségből az igazi, de szezonon kívül mirelitből is tökéletes lesz. Készíts hozzá fűszeres vajba forgatott házi krutont, és ezt kanalazd a tetejére. Jól megy hozzá a reszelt parmezán is: adagold először a tányérokba, és erre merd a forró levest.
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
50 dkg kifejtett zöldborsó
3 dkg vaj
1.5 dl tejszín
1 l alaplé
1 kis hagyma
1 kisebb krumpli
1 evőkanál mentalevél
1 kávéskanál szerecsendió
só
frissen őrölt bors
A házi krutonhoz:
25 dkg száraz kenyér
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál kakukkfű
Elkészítés:
A leveshez a vajat olvaszd fel. Dobd rá az apróra vágott hagymát, párold üvegesre, majd add hozzá a zöldborsót és a meghámozott, felkockázott krumplit. Öntsd fel alaplével, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, és 15-20 perc alatt főzd az egészet puhára. Amikor megfőtt, a borsó egynegyedét szedd ki a fazékból. Tépkedd bele a mentalevelet, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd. Öntsd vissza a lábosba, kanalazd bele a félretett zöldborsót, öntsd hozzá a tejszínt, és forrald össze.
Amíg a leves fő, készítsd el a krutont. A vajat olvaszd össze az olajjal. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a zöldfűszereket. A száraz kenyeret kockázd fel, forgasd össze a fűszeres vajjal, majd oszd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást. Told 200 fokos sütőbe 10-15 percre, hogy megpiruljon.