A tökéletes állagú chiapuding az arányokon és a pihentetési időn múlik.


Az életmódváltás során mindenkinél eljön az a pillanat, hogy megkíván valamit, amit régebben, mielőtt rálépett volna erre a rögös, ám hosszú távon kifizetődő útra, nyugodt szívvel ehetett. Az édességek igen előkelő helyet foglalnak el azon termékek között, amiktől a legtöbb ember nehezen tart távolságot. Persze az eltökélt diétázó nem hagyja magát: alternatív, egészséges megoldásokat keres.

Az egészségesebb változatok persze nem mindig hozzák ugyanazt az élményt, de egy idő után egyre megszokottabbá és élvezhetőbbé válnak. Így van ez az utóbbi évek slágertermékével, a chiapudinggal is. Könnyen elkészíthető finomság, ami a szervezetre nézve is számos jó hatással bír.

Rostdús, és eltelít

Az aztékzsályának is hívott chiamagot már az aztékok és a maják is előszeretettel fogyasztották. A kis magok tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben. Ennél is fontosabb talán, hogy szénhidráttartamának nagy része rost, abból is főként az oldhatatlan fajta, így lassan szívódik fel, és növeli a teltségérzetet. Ez a fogyni vágyók, illetve a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők számára is fontos lehet.

A chiamag jó fehérjeforrás, mind a kilenc esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza. A kutatások szerint rosttartalmának köszönhetően valószínűleg segíthet egyes krónikus kórképek, például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a kiegyensúlyozott étrend részeként támogathatja a vércukorszint stabilizálását is. Ugyanakkor pontosan a magas rosttartalma miatt nem szabad túlzásba vinni, mert emésztőrendszeri problémákat okozhat. Amint az a csomagolásokon is olvasható, az ajánlott napi maximum 15 gramm. Keresztallergiás reakciót azoknál válthat ki, akik a szezámmagra és a mustárra érzékenyek.

Készíts hozzá öntetet is!

A chiamag nagy népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy folyadékkal elkeverve megduzzad, és a pudinghoz hasonló zselés állagot vesz fel.


A titka a megfelelő arányok eltalálása és a türelem, hiszen a folyamathoz idő kell. Jó megoldás, ha este kevered be, és egy egész éjszakán át állni tud. Ha sűrű, valóban pudingszerű keveréket szeretnél, próbáld ki a következő arányokkal:

👉 10 gramm chiamag
👉 70 milliliter növényi tej
👉 2 kávéskanál kókuszreszelék

A hozzávalókat jó alaposan keverd el, ha összetapadnak a magok, kevésbé puhulnak majd meg. Adhatsz hozzá ízlés szerint mézet vagy édesítőszert, de a növényi tejtől és a kókuszreszeléktől már egyébként is lesz egy kis édeskés íze.

Az este összekutyult puding másnap reggelre el is készül, ekkor érdemes friss gyümölcsökkel vagy finom lekvárral, esetleg fagyasztott bogyós gyümölcsökből főzött öntettel kiegészíteni. Utóbbihoz szórd a gyümölcsöket egy kis lábasba, tegyél hozzá egy evőkanál vizet, némi édesítőszert, majd melegítsd össze a keveréket. Húzd le a tűzhelyről, botmixerrel pürésítsd, és hogy még pikánsabb legyen, cseppents bele pár csepp citromlét, istenien kiegészíti majd a pudingot.