Néhány zöldség, gyümölcs vagy virág egyértelműen jelzi: visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz. Lássuk, mit kell tudni a medvehagymáról!

Hogyan néz ki a medvehagyma?

A medvehagyma a liliomfélék közé tartozik, pontosabban a hagymafélék távolabbi, vad rokona (bár vadfokhagymának is nevezik, valójában jobban hasonlít a metélőhagymához). A nagy, ellipszis alakú, élénkzöld leveleket Európa-szerte megtalálhatjuk a nyirkos földű, árnyékos lombhullató erdőkben, általában március végétől, április elejétől, fehér virágjait pedig májustól vehetjük észre. A leveleket, virágokat évezredek óta fogyasztják az emberek is, de a medvéknek, vaddisznóknak is kedvelt eledele.

A medvehagyma íze a fokhagymáéra emlékeztet, de általában enyhébb, frissebb annál. A medvehagymát szinte minden olyan módon felhasználhatjuk, akárcsak a metélőhagymát. Készíthetünk belőle pesztót, tehetjük vajas vagy zsíros kenyérre, keverhetjük salátákhoz is, de a medvehagymával ízesíthetünk leveseket, tésztaételeket, pogácsákat, sajt- vagy túrókrémeket, sőt majonézt is.

Vírusok, puffadás ellen és gyulladásokra

A hagymafélék – így a medvehagyma is – igen jótékony hatással vannak az egészségünkre, többek között normalizálják a vérnyomást, antibakteriális, gombaölő és vírus ellenes hatásaik is vannak.

A medvehagyma gazdag olyan hatóanyagokban, melyek:
* csökkentik a magas vérnyomást
* enyhítik a krónikus gyulladásokat
* védik az ereinket (ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke rizikóját)
* javítják az inzulinérzékenységet
* normalizálják a koleszterinszintet
* megakadályozzák a vérrögképződést

A medvehagymára csak nemrég kezdtek felfigyelni a kutatók, ezért kevés tudományos vizsgálat foglalkozott a jótékony hatásaival. A kezdeti vizsgálatok alapján ígéretesnek tűnik azonban például a medvehagyma kivonatának daganatos sejtekre gyakorolt hatása, úgy találták, hogy megakadályozza, lassítja a daganatos sejtek növekedését. A medvehagymában található vegyületek emellett erős antioxidáns hatásokkal is bírnak.

A medvehagyma méregtelenítő fitonutriensekben is gazdag, fogyasztása jót tesz az emésztésünknek, például azért, mert hozzájárul az egészséges bélflóra helyreállításához. Így csökkentheti többek között például a puffadást, a hasi görcsöket, a hasmenést vagy éppen a székrekedést is.

Meglepő módon, a medvehagymát külsőleg is alkalmazhatjuk, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes hatásai a bőrnek is jót tesznek. A medvehagymás fürdőt például kipróbálhatják azok, akiknek a bőre gyulladt, irritált.

Medvehagyma: legyünk óvatosak, ha magunk gyűjtjük!

Bár medvehagymát sok piacon, szupermarketekben is lehet kapni, magunk is megpróbálkozhatunk a gyűjtésével. Figyeljünk azonban oda, mert bizonyos védett területekről tilos gyűjteni! Arra is ügyeljünk, hogy csak néhány levelet szedjük le, ne tépjük ki az egész növényt, így a következő években is biztosítható a medvehagyma-utánpótlás. Szintén érdemes körültekintően megvizsgálni a leszedni kívánt növényt, a medvehagyma levele ugyanis nagyon hasonlít más, de erősen mérgező növények, például a gyöngyvirág vagy a kikerics leveléhez! Bár a medvehagyma azonosításában segíthet, ha a levelet megdörzsöljük, az illata ugyanis erősen fokhagymás, de ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne szedjünk le a növényeket.