Létezik ilyen? 
Rendszeresen mozogsz, alaposan megizzadsz minden edzésen, mégsem akar mozdulni a mérleg nyelve. Sőt, talán még rosszabb a helyzet – azt veszed észre, hogy a nadrágjaid kicsit szűkösebbek lettek derékban, és a mérleg is mintha többet mutatna, mint legutóbb. Bizony, megeshet, hogy edzés mellett is hízol, de ez egyáltalán nincs rendjén. Mutatjuk a leggyakoribb lehetséges okokat, hogy hatékonyan kezelni tudd ezt a problémát!

1. Nincs rendben az étrended

Azt ugye mondani sem kell, hogy az edzés mellett rendkívül fontos szerepe van a táplálkozásnak is abban, hogy sikerül-e lefogynod. Sokat hallott „alapszabály”, hogy az egészséges testsúly elérésében a mozgás 20%-os, az étkezés pedig 80%-os tényező, vagyis sokkal nagyobb a jelentősége annak, hogy a nap folyamán milyen ételeket eszel, mint annak, hogy elmész heti 3-5 alkalommal edzeni. Habár ez végtelenül leegyszerűsített megközelítés (és valószínűleg ezek az arányok sem teljesen felelnek meg a valóságnak), ami tény, az tény: nincs olyan mennyiségű mozgás, amivel ellensúlyozni lehetne a mindennapos helytelen étkezést.

Csak gondolj bele: 150 kalória bevitele másodpercek alatt lehetséges, ám elégetéséhez legalább 20 perces fizikai aktivitás szükséges! Éppen ezért az étrend rendbetétele elengedhetetlen része a fogyásnak. A fehérjebevitel növelése, sok-sok rostban gazdag zöldség fogyasztása és az egészségtelen zsírok egészségesekre történő cseréje – ezek mind tudományosan bizonyított fogyókúrás praktikák.

2. Túl sok stressz

Kétség sem férhet hozzá, hogy a stressz hatással lehet a fogyókúra sikerességére. A stressznek számos forrása lehet, például váratlan életesemény, családi gondok, anyagi problémák, és így tovább. Sőt, a túl sok edzés is stresszforrás lehet! Mind tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű testmozgás milyen fontos, azonban a túlzásba vitt edzés, a túl kevés pihenés, olyan hormonális ingadozásokat vált ki, melyek meggátolhatják a fogyást.

Stressz hatására megemelkedik a kortizol nevű hormon szintje a szervezetben, ami fokozza az étvágyat és az édességek iránti sóvárgást. Ha a magas kortizol szint hosszú távon fennmarad, az súlygyarapodáshoz, illetve sikertelen fogyáshoz vezethet. A krónikus stresszt kutatások a hasi zsír növekedésével is összefüggésbe hozzák.

A stressz elkerülése érdekében fokozatosan emeld a mozgás intenzitását és időtartamát, valamint iktass be kortizol-csökkentő tevékenységeket, mint jóga vagy meditáció.

3. Alváshiány

A fogyókúra egyenletében három tényező a legfontosabb: edzés, étkezés és regeneráció. Ha ebből bármelyiket kihagyod, akkor soha nem tudod maximalizálni a fogyást, arról nem is szólva, hogy hosszú távon az egészséged is meg fogja szenvedni. Az alváshiány összezavarhatja az éhség-, illetve jóllakottságérzés szabályozásáért felelős leptin és ghrelin hormonok egyensúlyát. Ha keveset alszol, megnövekszik a ghrelin kibocsátása, amitől jelentős mértékben fokozódik az étvágy, a fogyókúra sikerének pedig búcsút inthetsz.

Egy 2015-ös tanulmány szerint elég négy nap alváshiány ahhoz, hogy a test több zsírt kezdjen el raktározni. Kutatások alapján az alvásminőség a másnapi edzés hatékonyságára is befolyással van. A megoldás: ne spórolj az alvással! Felnőtteknek 7-9 óra minőségi alvásra van szüksége, minden egyes nap!

4. Önjutalmazás

A jól végzett munka után jár a jutalom: egy kis lazítás, egy kis bűnözés, hiszen mit árthat egy csoki vagy egy szelet sütemény annyi mozgás után? A válasz az, hogy sajnos nagyon is sokat, ezek az önjutalmazás gyanánt elfogyasztott finomságok ugyanis nagyon hamar összeadódnak. A 90 perces edzőtermi munka hatása lényegében lenullázható azzal a tábla csokoládéval vagy két muffinnal, amit edzés után megeszel.

Az önjutalmazásról korábban már írtunk egy átfogó cikket, melyben tippeket is találsz arra, hogy étel helyett milyen egyéb önjutalmazási eszközöket használhatsz. Ha érdekel ez a cikk, kattints ide!

5. Az erősítő edzések hiánya

A fogyni vágyók gyakran a kardiovaszkuláris edzést részesítik előnyben, hiszen mindenhonnan azt lehet hallani, hogy ez a legjobb zsírégető mozgásforma. A kardió edzés (pl. séta vagy futás) alapvetően tényleg több kalóriát éget el, mint a súlyzós edzés, ráadásul nagyon jót tesz a szív- és érrendszernek és a tüdőnek is. Ugyanakkor, ha valóban maximalizálni akarod a zsírégetést, akkor izomépítő tevékenységet is kell végezned, például súlyzós, saját testsúlyos vagy HIIT edzéseket.

Az erősítő edzéstől jobban működik az anyagcsere, a test pedig két edzés között, nyugalmi állapotban is több kalóriát fog elégetni.

6. Kalóriaszámolgatás

Megszállottja vagy a kalóriaszámolgatásnak? Sajnos lehet, hogy pont ez az, amivel szabotálod a sikeres fogyást! Először is fontos elmondani, hogy a fizika törvényeit nem lehet kijátszani: megdönthetetlen tény, hogy a fogyáshoz mindenképp kalóriadeficit kell, vagyis több kalóriát kell elégetnie a testednek a nap folyamán, mint amennyit te magad étkezéssel beviszel.

Ha ebből indulunk ki, a kalóriaszámolgatás nagyon is jó ötletnek tűnik, sőt, a legjobb megoldásnak. Mégis, két fő probléma van vele. Egyik az, hogy a kalóriaszámolgatás sosem 100%-ban pontos (például egyes fitneszgépek akár 30%-kal túlbecsülhetik az elégetett kalóriák számát!). A másik probléma az, hogy ha csak kalóriákat számolsz, akkor nem kapsz információt olyan fontos tényezőkről, mint a rostbevitel, a fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitel vagy a vitaminok és ásványi anyagok bevitele.

Vezess étkezési naplót napi rendszerességgel, legalább két hétig (ilyenkor nyugodtan írd le az étkezések kalóriatartalmát is), majd értékeld ki a kapott információkat, hogy realisztikus képet kaphass étkezési szokásaidról. A görcsös kalóriaszámolás helyett pedig elég, ha tisztában vagy a különböző ételek kalóriasűrűségével, illetve általában véve tápanyagtartalmukkal.

7. Perimenopauza

A menopauzába történő átmenet (perimenopauza) a legtöbb nőnél a negyvenes évek közepén kezdődik. Vannak ugyanakkor olyanok is, akiknél ez a folyamat ennél előbb elindul. Tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyenkor jelentkező hormonális ingadozások súlygyarapodáshoz vezethetnek, különösképpen a derék- és hasi területeken.

Konzultálj orvosoddal, hormonegyensúly tanácsadóval, ha a perimenopauza tüneteit tapasztalod, például hőhullámok, rendszertelen menstruáció, hízás, vagy fáradtság. A változókor alatti fogyást