Az olaszok leginkább előételként fogyasztják a rizottót. Van néhány trükkje, hogy krémes és tökéletes állagú legyen.
Az olaszok a rizottókészítés nagymesterei. Az egyszerű fogás bármilyen zöldséggel tuningolható. A friss spenót és a spárga igazán üdévé, tavasziassá varázsolja. Fontos, hogy ne főzd túl sokáig a rizst, és feltétlenül rizzotórizsből készítsd. A leveskockát alaplével is helyettesítheted, de még jobb, ha maradék húslevessel öntöd fel a rizst. Lehetőleg ne melegítsd újra, mert frissen a legfinomabb. 

Hozzávalók 4 személyre:
4 bögre víz
2 bögre rizs
2 bögre spenót
8 dkg vaj
1 csomag spárga
2 db húsleveskocka
1 dl fehérbor
1 db póréhagyma
bors
olívaolaj
parmezán

Elkészítés:
A megtisztított spárgát főzd roppanósra sós vízben 10-12 perc alatt. A spenótot mosd meg, majd vágd fel. A póréhagymát pucold meg, aprítsd fel, kevés olívaolajon párold meg. Rakd rá a spenótot, és fonnyaszd meg. Tedd hozzá a rizst, kevergetve pirítsd addig, amíg üveges nem lesz, majd öntsd fel borral és két deci vízzel. Morzsold bele a leveskockát, majd ízlés szerint sózd és borsozd meg.

Főzd puhára körülbelül 15-20 perc alatt. Közben folyamatosan locsold a vízzel. Gyakran kavard meg, nehogy leégjen. Végül rakd hozzá a vajat, hogy krémesebb legyen, és forgasd hozzá a kis darabokra vágott spárgát. Még parmezánnal is megszórhatod, majd hagyd állni öt percig.